Cum se citeste o anvelopa

 

Tot ce trebuie sa stiti despre anvelope

Cea mai importanta piesa a autoturismului dumneavoastra nu este motorul.

Anvelopele sunt singurele zone de contact pe care autovehiculul il are cu suprafata carosabila.

Puteti afla informatiile despre o anvelopa prin citirea detaliilor mentionate pe flancul acesteia (partea laterala).

 

small_profil anvelopa.jpg 

 

Tipul anvelopei

P (sau lipsa unei litere) indica faptul ca anvelopa este pentru turisme. LT indica faptul ca anvelopa este pentru camioneta.

 

Latimea anvelopei

Latimea anvelopei in milimetri, masurata intre flancuri. Anvelopa de figura are o latime de 215 mm.

 

Raport nominal de aspect (inaltimea anvelopei)

Este raportul dintre inaltimea sectiunii transversale a anvelopei si latimea acesteia. 65 inseamna că inaltimea reprezintă 65% din latimea anvelopei.

 

Constructie (R)

Acest lucru indica modul in care a fost realizata anvelopa. Litera „R" simbolizeaza cuvantul "radial", adica firele pliurilor corpului. Aceste corzi sunt fire de material care alcatuiesc corpul anvelopei si sunt asezate radial de-a lungul anvelopei de la un talon la altul. Litera „B" simbolizeaza constructia bias a anvelopei, adica firele pliurilor corpului sunt pozitionate diagonal de-a lungul anvelopei de la un talon la altul si alternativ pentru a se consolida reciproc.

 

Diametrul rotii

Diametrul reprezinta latimea rotii de la un capat la celalalt. Diametrul rotii din figura este de 15"(inch).

 

Indicele de sarcina

Indica sarcina maxima masurata in livre pe care o poate sustine o anvelopa la presiunea optima de umflare.

 

Indicele de viteza

Arata viteza maxima de rulare pentru o anvelopa.

 

DOT (vechime)

Reprezinta acronimul pentru Departamentul de Transporturi din SUA - Department of Transportation (D.O.T.). 


Exemplu:

Dimensiunea 185/60 R 14 82 H:

185 - latimea anvelopei in milimetri

60 - raportul inaltimii profilului fata de latimea anvelopei

- anvelopa radiala

14 - diametrul jantei (in inch)

82 - indice de greutate

- indice de viteza

 

UTIL:

Este important sa montati acelasi tip de anvelopa (marca si profil) pe toate cele 4 roti ale autovehiculului pentru a putea beneficia de manevrabilitate si performante de franare foarte bune in orice conditii de trafic.

Imediat ce temperatura a a scazut sub +7o C montati anvelopele de iarna. Iarna, drumurile vor fi in mod normal ude si alunecoase, iar anvelopele de iarna pot asigura o mult mai buna aderenta in aceste conditii  decat anvelopele de vara.

 Aveti mai jos tabelul indicilor de viteza si echivalenta acestora in km/h:

L- max. 120 km/h

M - max. 130 km/h

N - max. 140 km/h

P - max. 150 km/h

Q - max. 160 km/h

R - max. 170 km/h

S - max. 180 km/h

T - max. 190 km/h

U- max. 200km/h

H - max. 210 km/h

V - max. 240 km/h

W - max. 270 km/h

Y - max. 300 km/h

ZR - peste 240 km/h

 

Este foarte important sa respectati acesti indicatori de viteza, deoarece anvelopele sunt fabricate pentru anumite viteze. Cumpararea unui cauciuc trebuie facuta in functie de viteza medie cu care conduce soferul si a puterii motorului. De exemplu, daca o anvelopa este marcata cu indicele S-max. 180 km/h, iar soferul obisnuieste sa conduca masina cu 200 km/h, atunci aceasta se va uza mult mai repede. In cazul nerespectarii acestui indice vor aparea denivelari pe suprafata laterala a cauciucului ce vor conduce la deteriorarea acestuia. In plus, puteti risca, din cauza cresterii presiunii, sa ajungeti la explozia cauciucului, daca viteza de rulare este mai mare decat cea recomandata de indice.

 

Puteti vedea pe anvelopa un marcaj cu litera E- indicele standardului european de securitate. Sau DOT (Department of Transportation)- marcaj ce corespunde standardelor americane. Pe unele pneuri puteti gasi ambele marcaje. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe fabrici produc cauciucuri atat pentru Europa cat si pentru continentul american.

 

Marcajul "M+S" - "Mud(noroi)+Snow(zapada) indica faptul ca anvelopele pot fi utilizate pe timp de iarna

 

Puteti intalni si marcaje "AW"- Any Weather - orice tip de vreme sau "AS"- All Season-toate anotimpurile. Sau pentru a indica destinatia anvelopelor, companiile pot folosi simboluri de tipul fulgilor de nea, soarelui sau stropilor de apa.

 

Pe talonul cauciucului este trecut un indice de greutate care arata greutatea maxima suportata de un cauciuc atunci cand e condus cu viteza maxima admisa.

 

Varsta cauciucului

Pe cauciuc se poate identifica un cod din trei cifre care indica luna si anul fabricatiei. De exemplu: 129 = luna decembrie 1999. Pneurile produse pana in anul 2000 au marcajul format din trei cifre, primele doua indicand luna, iar ultima anul de fabricatie, pana in 2000. Cele fabricate incepand cu anul 2000 au marcajul compus din 4 cifre.

 

Pneurile au ca termen de garantie pentru exploatare si pastrare, in mediu 5 ani de la data de fabricare, in functie de producator. Este adevarat ca anvelopele pot fi utilizate si dupa aceasta perioada , insa depinde de starea acestora. Insa, un pneu, poate fi utilizat maximum 10 ani, tinand cont de starea tehnica a acestuia. 

Inca un lucru de care trebuie sa tineti cont pentru ca anvelopele dvs sa aiba o viata cat mai lunga este presiunea aerului din interiorul acestora, care trebuie sa se mentina la nivelul corect. In cazul in care un cauciuc este umflat prea tare, acest lucru va duce la uzura sa neregulata si rapida.

Daca nu este umflat la presiunea corecta, se poate ajunge la deteriorarea cauciucului si chiar la accidente.