ŠKODA FABIA: bestseller-ul are acum un design împrospătat şi tehnologie înnoită

›  Design nou pentru secţiunile din faţă şi din spate, faruri şi blocuri optice spate cu LED

›  Sisteme noi de asistenţă, sistemul de infotainment Swing Plus cu ecran de 6,5 inchi şi mai multe funcţii şi dotări Simply Clever

Mladá Boleslav/Geneva, martie 2018 – Producătorul auto ceh, ŠKODA, prezintă modelul ŠKODA FABIA facelift la Salonul Auto de la Geneva din 2018. Producătorul auto ceh şi-a actualizat modelul său de succes din segmentul automobilelor compacte cu detalii noi de design şi numeroase inovaţii tehnice. Alături de secţiunile exterioare din faţă şi din spate, a fost actualizat şi interiorul. ŠKODA FABIA dispune acum de faruri cu LED şi de blocuri optice spate cu LED, precum şi de sisteme de asistenţă adiţionale. ŠKODA Connect şi gama extinsă de dotări şi funcţii Simply Clever desăvârşesc calitatea şi confortul călătoriilor.

Designul modificat al barelor de protecţie din faţă şi din spate, precum şi farurile şi proiectoarele de ceaţă cu formă nouă asigură un design atractiv. Pentru ŠKODA FABIA sunt disponibile pentru prima dată farurile cu LED şi blocurile optice spate cu LED. Gama extinsă de jante din aliaj uşor disponibile pentru hatchback include, alături de alte dimensiuni, şi un model de 18 inchi. Panoul de instrumente cu design nou, bandourile decorative noi de pe bord şi scaunele cu tapiţerie în două nuanţe conferă interiorului rafinament.

Extinzându-şi gama de sisteme de asistenţă pentru şofer, ŠKODA AUTO a transferat din nou tehnologia de ultimă oră din clasele auto superioare, în clasa automobilelor de talie mică. Asistentul Blind Spot Detection avertizează şoferul când în unghiul mort se află alte vehicule sau când din spate se apropie rapid alte vechiule pe şoselele cu mai multe benzi, iar sistemul Rear Traffic Alert monitorizează ceea ce se întâmplă în spatele propriei maşini şi avertizează şoferul în cazul riscului de coliziune la deplasarea în marşarier. De asemenea, acum va fi disponibil şi sistemul Light Assist.

Noul sistem de infotainment Swing Plus dispune de un display de 6,5". Acesta permite, de asemenea, folosirea unor funcţii de conectivitate, precum SmartLink+ sau conexiunea prin Bluetooth pentru smartphone-ul dumneavoastră.

Gama de dotări şi funcţii inteligente "Simply Clever" a fost din nou extinsă pentru ŠKODA FABIA. Opţional, partea din spate poate fi acum dotată cu două port-uri USB. Portbagajul poate fi echipat cu un covoraş opţional cu două feţe. În partea laterală a portbagajului versiunii ŠKODA FABIA COMBI găsiţi o lanternă cu LED detaşabilă.

Design: exterior dinamic şi interior cu numeroase posibilităţi de personalizare

›  Modificări la grila radiatorului, precum şi la barele de protecţie faţă şi spate

›  Faruri LED cu design nou şi blocurile optice spate LED noi conferă şi mai mult rafinament profilului automobilului acesta de talie mică

›  Jante noi din aliaj, de 18 inchi, pentru modelul hatchback

›  ŠKODA FABIA MONTE CARLO accentuează trăsăturile sportive ale modelului, oferind o secţiune frontală cu design nou. precum şi eleron negru

›  Gamă extinsă de noi tapiţerii, inclusiv tapiţeria Suedia pentru linia de echipare Style

Dimensiunile compacte, liniile marcante şi limbajul dinamic de design definesc exteriorul modelului ŠKODA FABIA. Datorită designului nou al părţilor din faţă şi din spate, precum şi al noilor jante, automobilul de talie mică arată acum şi mai dinamic. Începând de acum, FABIA facelift este disponibilă şi cu faruri şi blocuri optice spate cu LED, ca dotări opţionale. La interior, gama largă de tapiţerii şi elemente de decor creează o ambianţă proaspătă şi elegantă. Panoul de instrumente cu design nou şi spaţiul de depozitare iluminat din consola centrală atrag în mod deosebit privirile.

Datorită părţii din faţă cu design înnoit, ŠKODA FABIA îşi arată acum şi mai clar nivelul superior de calitate. Bara frontală care este acum şi mai fin creionată şi lamelele verticale ale grilei radiatorului îi conferă maşinii şi mai multă eleganţă. Farurile pot fi comandate opţional cu LED-uri şi afişează designul specific mărcii ŠKODA. Proiectoarele de ceață au fost, de asemenea, modificate, accentuând acum caracterul matur al părţii din faţă a automobilului.

Blocuri optice spate cu LED şi jante noi din aliaj uşor 

Blocurile optice spate cu LED noi ale modelului ŠKODA FABIA evidenţiază şi mai mult forma literei C din designul lor. Bara de protecţie din spate cu reflectoare integrate, de asemenea, accentuează eleganţa maşinii. Şi gama de jantele din aliaj uşor opţionale a fost actualizată şi semnificativ extinsă. Acum, ŠKODA FABIA este disponibilă şi cu jantele din aliaj uşor de 18 inchi, model Vega (exclusiv pentru hatchback).

Combinaţiile posibile de culoare permit o personalizare şi mai amănunţită a modelului ŠKODA FABIA. Pentru modelul hatchback, plafonul, montanţii A, oglinzile exterioare şi jantele opţionale din aliaj uşor Vigo de 16 inchi pot fi vopsite, la alegere, negru, alb sau argintiu.

Noi detalii la interior: moderne, de calitate superioară şi practice

Interiorul modelului ŠKODA FABIA este de calitate superioară şi foarte practic. Liniile de echipare Active, Ambition şi Style, precum şi versiunea MONTE CARLO oferă fiecare diferite variante de personalizare pentru interior, la care se adaugă numeroase dotări opţionale. Tapiţeria în două nuanţe şi cusăturile contrastante de pe cotierele integrate în portiere conferă interiorului prospeţime. Acum este disponibilă şi combinaţia de tapiţerie Suedia/material textil pentru linia de echipare Style. Pe scaunele sport opţionale, această combinaţie Suedia/material textil este rafinată cu cusături roşii contrastante.

Decor nou pentru bord şi panou de instrumente cu design nou

Gama de bandouri decorative pentru bord este acum şi mai largă, iar panoul de instrumente impresionează cu noile instrumente rotunde de bord şi cu afişajele noi, care pot fi citite acum cu şi mai mare uşurinţă.

Geamurile cu acţionare electrică au fost, de asemenea, optimizate pentru o utilizare mai facilă. Geamurile laterale pot fi acum complet deschise sau închise, la o singură acţionare a butonului corespunzător. Când butonul este acţionat cu presiunea potrivită, geamurile se închid sau deschid complet, fără să fie necesar ca butonul să fie menţinut apăsat.

ŠKODA FABIA MONTE CARLO – stil şi sportivitate

Caracterul sportiv al versiunii ŠKODA FABIA MONTE CARLO este accentuat de designul nou al părții frontale, precum şi de eleronul negru din spate. Scaunele sport oferite pentru ŠKODA FABIA MONTE CARLO, de asemenea, îi subliniază dinamismul: sunt acoperite cu piele roşie/negru satinat carbon şi sunt rafinate cu cusături contrastante albe. Benzile din plastic integrate în tapiţerie sunt utilizate pentru prima dată la FABIA şi creează un detaliu vizual extrem de atractiv. Capitonajul interior al plafonului, montanţii A şi consola centrală sunt negre. Interiorul versiunii FABIA MONTE CARLO mai este caracterizat şi de bandoul decorativ cu aspect de fibră de carbon, precum şi de cusăturile contrastante roşii de pe panourile uşilor şi cotiera centrală.

Caroseria: o maşină spaţioasă, în ciuda dimensiunilor compacte

›  Dimensiuni compacte, spaţiu generos

›  Interiorul oferă suficient spaţiu pentru cinci persoane, plus un portbagaj variabil

›  ŠKODA FABIA dispune de unul dintre cele mai mari portbagaje din segment

Având dimensiuni compacte, ŠKODA FABIA poate fi condusă facil şi confortabil în traficul urban. Interiorul generos, specific mărcii, oferă suficient spaţiu pentru până la cinci ocupanţi. Acesta este combinat cu unul dintre cele mai mari portbagaje din segment, astfel că ŠKODA FABIA devine un companion ideal pentru viaţa de zi cu zi, dar şi pentru timpul liber.  

Cu agilitatea sa şi interiorul versatil, ŠKODA FABIA dispune de echiparea ideală pentru orice provocare. Datorită consolelor sale scurte, nici găsirea unui loc de parcare în centrul oraşului nu ridică nicio problemă. Şi totuşi, în ciuda lungimii exterioare reduse, de doar 3.997 mm a versiunii hatchback şi de 4.262 mm a versiunii Combi, FABIA oferă un interior de dimensiuni generoase.

Spaţiu generos pentru cinci ocupanţi

Spaţiul generos, suficient pentru până la cinci ocupanţi, arată imediat că FABIA facelift este şi la interior o adevărată ŠKODA. Lungimea interiorului este de 1.674 mm, spaţiul la nivelul coatelor atinge 1.401 mm în faţă şi 1.386 mm în spate. Portierele din faţă oferă suficient spaţiu pentru sticle de 1,5 litri, iar cele din spate pentru sticle de 0,5 litri.

Unul dintre cele mai mari portbagaje din segmentul auto compact

Interiorul modelului ŠKODA FABIA este versatil şi datorită portbagajului spaţios. Versiunea hatchback oferă minimum 330 l de spaţiu de transport. Rabatarea scaunelor din spate, care pot fi fracţionate 40:60 crește capacitatea portbagajului la 1.150 l. Datorită deschiderii largi, cu o lăţime de 960 mm, portbagajul poate fi întotdeauna încărcat cu uşurinţă. Astfel, ŠKODA FABIA dispune de unul dintre cele mai mari portbagaje din segment.

Cu o capacitate a portbagajului între 530 l şi 1.395 l, ŠKODA FABIA COMBI oferă un portbagaj chiar şi mai mare. Cu hayonul cu deschidere largă, cu pragul cu înălţime redusă şi cu lăţimea deschiderii de 960 mm, chiar şi obiectele mari pot fi aşezate cu uşurinţă în portbagaj.

Noi sisteme de asistenţă şi tehnologii sporesc confortul şi siguranţa

›  O gamă largă de sisteme de asistență

›  Tehnologie inovatoare din segmentele superioare

›  Blind Spot Detect, Rear Traffic Alert (versiunea de bază) şi Light Assist extind gama de sisteme de asistenţă

›  Faruri LED cu funcţia AFS

Sistemele adiţionale de asistenţă pentru şofer sporesc confortul şi siguranţa la bordul modelului ŠKODA FABIA. Maşina de talie mică face uz, de asemenea, de tehnologii inovatoare, disponibile de regulă doar pentru segmentele auto superioare. Farurile cu LED, disponibile pentru prima dată pentru ŠKODA FABIA, dispun de funcţia adaptivă de control al luminii. De asemenea noi: sistemele Blind Spot Detect, Rear Traffic Alert şi Light Assist vă permit să conduceţi acum ŠKODA FABIA în condiţii de siguranţă şi mai ridicată şi de confort sporit, în diferite situaţii din trafic.

ŠKODA FABIA facelift oferă o gamă completă de dotări de siguranţă activă şi pasivă. Printre dotările standard se numără sistemul electronic de control al stabilității (ESC), sistemul de control pentru frâna de motor (EBC), sistemul de control al tracţiunii (ASR), sistemul de distribuţie electronică a forţei de frânare (EBD) şi asistentul hidraulic pentru frânare (HBA), funcţia de frânare Multicollision Brake, diferenţialul blocabil electronic XDS, sisteme de ancorare Isofix pentru două scaune pentru copii pe locurile din spate, sistemul de monitorizare a presiunii din pneuri şi şase airbag-uri. Opţional sunt oferite tempomatul adaptiv Adaptive Cruise Control, camera video retrovizoare, senzori de parcare, asistentul Front Assist cu funcţia City de frânare de urgenţă, detectorul de oboseală, asistentul pentru luminile de drum, Blind Spot Detect, Rear Traffic Alert (versiunea de bază), limitatorul de viteză şi funcţia de asistenţă la demararea din rampă, Hill-Hold Control. 

Blind Spot Detect 

Funcţia opţională Blind Spot Detect optimizează siguranţa la condusul pe şoselele cu mai multe benzi, precum şi la depăşire. Senzorii radar monitorizează în trafic zona din spatele şi din partea laterală a maşinii. Pe oglinda exterioară se aprinde un LED pentru a alerta şoferul dacă în unghiul mort se află un vehicul sau dacă din spate se apropie un vehicul. 

Rear Traffic Alert (versiunea de bază) 

Rear Traffic Alert utilizează senzorii radar din spate pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în spatele maşinii la ieşirea în marşarier de pe un loc de parcare sau din drumul de acces spre curte. În cazul unui risc de coliziune, şoferul va fi avertizat prin semnale acustice şi vizuale pe ecranul maşinii. 

Asistentul pentru luminile de drum (High-Beam Assist)  

Asistentul pentru luminile de drum reduce riscul de a-i deranja pe ceilalţi participanţi la trafic pe timp de noapte. Când camera video frontală detectează autovehicule care vin din sens opus sau care se deplasează pe acelaşi sens în faţă, sistemul comută automat farurile pe luminile de întâlnire. Asistentul pentru luminile de drum este, de asemenea, disponibil pentru farurile cu halogen. 

Farurile LED cu funcţia AFS

Farurile opţionale cu LED, disponibile pentru prima dată pentru ŠKODA FABIA, sunt oferite şi cu funcţia adaptivă AFS, care iluminează şoseaua în funcţie de situaţia concretă. Astfel, farurile vor genera întotdeauna lumina ideală pentru deplasarea pe drumurile urbane, cele rurale şi pe autostradă sau când vizibilitatea este redusă.

Farurile au fost, de asemenea, modificate. Versiunea de bază foloseşte farurile cu halogen H7 fără lentile pentru luminile de drum şi cele de întâlnire. Acestea iluminează mai puternic decât versiunea de vârf a farurilor cu halogen folosite pentru modelul ŠKODA FABIA precedent. Luminile de zi utilizează patru unităţi cu LED. Datorită tehnologiei optimizate, noile lumini de zi ale modelului ŠKODA FABIA revizuit iluminează mai puternic. Farurile cu LED în versiunea de vârf au fost optimizate cu o nouă funcţie Cornering pentru viraje. La virare, până acum, proiectorul de ceaţă ilumina drumul din viraj. Acum, această funcţie este preluată de LED-urile integrate direct în far. De asemenea, toate becurile pot fi mai uşor înlocuite, datorită poziţiei lor optimizate.

Blocurile optice din spate cu design nou dispun, de asemenea, de tehnologie LED. Luminile de frână folosesc şase unităţi cu LED, iar stopurile generate de două unităţi LED au forma literei C, caracteristică mărcii. Ambele unităţi LED sunt acoperite cu o sticlă specială, sablată, care face ca suprafaţa iluminată să pară mai mare. Adiţional, structura blocurilor optice din spate a fost optimizată cu elemente cristaline, de asemenea, caracteristice mărcii. Luminile de ceaţă sunt poziţionate sub stopuri.

Infotainment şi conectivitate: interconectarea sporeşte confortul şi plăcerea condusului

›  Noul sistem de infotainment Swing Plus dispune de un display de 6,5"

›  Infotainment Online cu funcţii extinse

›  Servicii adiţionale Care Connect pentru blocarea şi deblocarea maşinii

›  Posibilitate de conectare cu smartphone-uri şi alte dispozitive, prin intermediul aplicaţiei ŠKODA Connect 

›  SmartLink+ pentru integrarea dispozitivelor cu Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM şi SmartGate

Sistemele de infotainment disponibile pentru ŠKODA FABIA impresionează cu conectivitatea perfectă şi abundenţa funcţiilor. Acestea pot fi operate prin intermediul touchscreen-ului capacitiv, care are acum 6,5 inchi şi face parte din sistemul de infotainment Swing. De asemenea, gama de servicii ŠKODA Connect a fost din nou extinsă.

ŠKODA FABIA facelift oferă o gamă şi mai largă de sisteme audio şi de infotainment. Clienţii pot opta pentru sistemul audio Blues sau pentru sistemele de infotainment Swing, Swing Plus sau Amundsen. Sistemul de infotainment Amundsen dispune şi de un sistem de navigaţie. În comparaţie cu sistemul de infotainment Swing, sistemul Swing Plus oferă şi o conexiune Bluetooth şi tehnologie SmartLink+. 

ŠKODA Connect: mai mult infotainment, mai multă asistenţă 

Serviciile online mobile cuprinzătoare ŠKODA Connect pot fi împărţite în două segmente: Infotainment Online şi Care Connect şi completează perfect gama de servicii de infotainment oferite. Serviciile Care Connect oferă asistenţă în diferite situații şi sunt disponibile pentru sistemele de infotainment Swing, Swing Plus şi Amundsen. Serviciul opţional de apel de urgenţă Emergency Call oferă asistenţă rapidă: Emergency Call (apelul de urgenţă) se activează automat când a fost declanşat un sistem de reţinere, ca de exemplu un airbag. Serviciul poate fi activat, de asemenea, manual. Funcţia Proactive Service îi permite şoferului să stabilească şi să pregătească programările la service, în timp ce se află la drum. Sistemul Amundsen oferă adiţional utilizarea serviciilor Infotainment Online. Serviciul Informaţii online din trafic este nou pentru ŠKODA FABIA. Acesta oferă în timp real notificări cu privire la zonele cu ambuteiaje.  

Aplicaţia ŠKODA Connect  permite şoferului să verifice de la distanţă dacă geamurile şi uşile sunt închise. De asemenea, oferă informaţii cu privire la numărul actual de kilometri parcurşi, nivelul combustibilului sau autonomia rămasă (funcţia Remote Access). Noua funcţie Remote Lock/Unlock permite încuierea şi descuierea de la distanţă a automobilului dumneavoastră. Folosind aplicaţia, destinaţiile de navigaţie pot fi trimise direct la sistemul de infotainment de pe computerul utilizatorului sau de pe smartphone-ul său.  

Cu funcţia Media Command, care este, de asemenea, nouă pentru ŠKODA FABIA, nu doar pasagerii din spate pot controla redarea fişierelor audio şi video pe până la două tablete, dacă dispozitivele sunt conectate cu sistemul de infotainment Amundsen prin intermediul aplicaţiei ŠKODA Media Command şi prin WiFi. 

O varietate foarte largă de funcţii de infotainment, graţie tehnologiei SmartLink+ 

Inovatoarea tehnologie SmartLink+ transformă ŠKODA FABIA într-un centru versatil de infotainment. Sistemul permite integrarea CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM şi SmartGate în automobil. Gama largă de diferite servicii de infotainment poate fi utilizată conectând un smartphone şi deschizând aplicaţia corespunzătoare.

Simply Clever: dotări şi mai practice pentru utilizarea în cotidian, dar şi în timpul liber

›   Două port-uri USB în spate

›   Covoraş cu două feţe în portbagaj

›   Portbagajul versiunii Combi este echipat cu o lanternă detaşabilă cu LED

Dotările şi funcţiile practice pentru un nivel şi mai ridicat de confort şi utilitate în viaţa de zi cu zi au evidenţiat marca ŠKODA şi sunt, desigur, oferite şi pentru FABIA. Acum gama de dotări Simply Clever a devenit şi mai largă.

ŠKODA FABIA poate fi acum echipată cu două port-uri USB pentru locurile din spate, pentru ca pasagerii de pe banchetă să-şi poată, de exemplu, încărca sau alimenta smartphone-urile sau alte dispozitive.

Podeaua portbagajului modelului ŠKODA FABIA poate fi acoperită cu un covoraş cu două feţe. Dotările Simply Clever oferite pentru ŠKODA FABIA COMBI includ acum şi o lanternă detaşabilă cu LED în portbagaj. Bateria se încarcă automat când automobilul se află în mişcare.

Tabelul de mai jos oferă o listă cu numeroase alte dotări Simply Clever disponibile pentru ŠKODA FABIA şi ŠKODA FABIA COMBI:

ŠKODA AUTO 

   este unul dintre producătorii auto cu cea mai îndelungată istorie din lume. Compania a fost înfiinţată în anul 1895, în perioada de început a industriei auto. Până în ziua de azi, sediul companiei a rămas la Mladá Boleslav.  

   în prezent, în gamă sunt incluse următoarele modele: CITIGO, FABIA, RAPID, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ şi SUPERB.  

   în 2017 a livrat peste 1 milion de automobile la clienţii din întreaga lume. 

   aparține din 1991 de Volkswagen, unul dintre cele mai de succes grupuri auto din lume. Alături de automobile, ŠKODA produce și dezvoltă, independent, dar în asociere cu Grupul, componente precum motoare și transmisii.  

   are trei sedii în Republica Cehă; produce în China, Rusia, Slovacia, Algeria și India, în principal prin intermediul unor parteneriate încheiate în cadrul Grupului, precum și în Ucraina și Kazahstan cu parteneri locali.  

   are la nivel mondial peste 30.000 de angajați și este prezentă în peste 100 de piețe. 

 

ŠKODA FABIA | Selecţie de dotări şi funcţii Simply Clever  

Suport bilete la montantul A, pe partea şoferului 

ü 

Spaţiu pentru vesta reflectorizantă în portiera şoferului 

ü 

Spaţii pentru sticle de 1,5 litri în portierele faţă  

Spaţii pentru sticle de 0,5 litri în portierele spate  

ü 

Spațiu pentru o sticlă de 1,0 litru în torpedou 

ü 

Sistem retractabil şi detaşabil de acoperire a portbagajului, cu buton practic de deblocare 

ü 

Plase de depozitare pe laturile interioare ale scaunelor din faţă 

 

Cârlige pentru genţi în portbagaj 

 

Compartiment pentru umbrelă sub scaunul pasagerului din faţă (umbrelă inclusă) 

 

Recipient pentru resturi în panoul portierei 

Suport universal pentru dispozitive multimedia 

Tehnologie SmartLink pentru utilizarea aplicaţiilor de pe smartphone-uri 

Podea dublă ajustabilă (ŠKODA FABIA COMBI)

Două plase în portbagaj (ŠKODA FABIA) 

Trei plase în portbagaj (ŠKODA FABIA COMBI) 

Plasă de separare a portbagajului (ŠKODA FABIA COMBI) 

Lanternă cu LED detaşabilă în portbagaj (ŠKODA FABIA COMBI) 

Două port-uri USB în spate

Covoraş dublu pentru portbagaj

ü Dotare standard începând cu linia de echipare Active     

■ Dotare standard începând cu linia de echipare Ambition

□ Dotare opţională